De Paasboodschap uit de sterrenwereld 2018 (Niederländisch)


Beste lezers, ik ben me ervan bewust dat deze boodschap van de sterren ook onder andere aspecten kan worden beschouwd. Zeker, bij de sterrenconstellaties tijdens de paasnacht 2018, zijn er ook vierhoeken in de horoscoop te constateren,  die  in feite  precies de huidige wereld- (stemming en) situatie weerspiegelen, bijvoorbeeld in de planeten ophopingen in Steenbok en Ram (spanningsaspect) en tussen Steenbok en weegschaal (spanningsaspect) en van het laatsgenoemde op zijn beurt weer naar het teken Ram (oppositie). Maar waarom zouden wij die aspecten noemen, als we er elke dag mee geconfronteerd worden? Is het niet zinvoller om het positieve te vermelden, waaruit wij moed en vertrouwen kunnen putten JUIST voor de toekomst? Ja, je kunt het zeggen en zien, dat een glas half leeg is, maar net zo goed dat een glas half vol is! Het gaat mij er niet om deze spanningsaspecten te laten verdwijnen maar juist het oogmerk te leggen op dit niet direct zichtbare goede aspect in de paashoroscoop. Wie DAT ziet, begrijpt wat ik met mijn artikel will uitdrukken. Misschien helpt vooraf de volgende spreuk van rudolf Steiner, voordat u het artikel gaat lezen:

Abendglockengebet
Das Schöne bewundern,
Das Wahre behüten,
Das Edle verehren,
Das Gute beschließen:
Es führet den Menschen
Im Leben zu Zielen,
Im Handeln zum Rechten, Im Fühlen zum Frieden,
Im Denken zum Lichte;
Und lehrt ihn vertrauen
Auf göttliches Walten
In allem, was ist:
Im Weltenall,
Im Seelengrund

Rudolf Steiner


 reld


Avondklokken  gebed
(vrij vertaald)
Bewonder het mooie,
Bewaak de waarheid,
Om het edele te aanbidden,
Om het goede te beslissen:
Het leidt de mens
naar levensdoelen,
In zijn handelswijze naar het juiste,
In zijn gevoel naar vrede,
In zijn  denken naar het licht;
En leer hem te vertrouwen
Op de goddelijke heerschap
In alles wat er is:
In de wereld,
en in de diepte van de ziel.
Rudolf Steiner

 Het mysterium van Efeze (Turkije, (vrij vertaald):
Wereldgeboren schepsel, jij in het gedaante van het licht                  
door de Zon van kracht voorzien in de macht van de Maan              
Jij, die van Mars de klank gegeven werd                                             
En van Mercurius het bewegen van de ledematen                             
Jij die verlicht  werd met de wijsheidsstralen van Jupiter                 
En van Venus door liefdedragende schoonheid                                   
Dat door de wereldoude geestes-vertrouwelijkheid  van Saturnus 
het aanwezig zijn en de tijdwording gewijdt moge worden.
    
– Palmzondag/kalmte
– Maandag/toewijding
– Dinsdag/moed
– Woensdag/middelaarschap
– Donderdag/wijsheid
– goede Vrijdag/schoonheid
– Zaterdag/eeuwigheids-Afstand

Paaszondag/liefde


DE PAASBOODSCHAP UIT DE STERRENWERELD 2018

Een week voor Pasen begint met Palmzondag de stille Week. Daarin kunnen wij de individuele dagen van deze jaarlijkse bijzondere week ervaren met zijn archetypische lots-uitingen, die door de generaties werden verder gegeven. N. a. v. het mysterium van Efeze/Turkije had Rudolf Steiner in 1924 de bovenstaande spreuk, als paasgedachten geschreven. Na de ervaring in deze stille week met deze lots-uitingen, komen wij uiteindelijk aan bij het feest van de opstanding van Christus. Zoals ieder jaar, zal de paus in Rome  weer een vredesboodschap aan de wereldbevolking verkondigen, vooral aan de christenen. Soms is het ook wel eens goed om te weten wat ons de cosmos wil vertellen. De boodschap, die uitgerekend in de paasnacht, in  vorm van de planeten- en Horoscoopconstellaties  en  in het licht van de vrede, aan de mensheid gericht zal worden, kan een waarschuwende oproep zijn, om ons eindelijk terug te laten keren naar ons verstandige handelen en denken in deze  turbulente tijden op aarde.



De planeten en de kenmerkende horoscooppunten: Maan, Zon, Mercurius, Maanknoop en Ascendant bevinden zich in de paasnacht, (en daarom toonaangevend voor pasen),  in een harmonische hoek tegenover elkaar, alsof de hemelse machten, vooral aan het begin van paaszondag, de wereldbevolking de gelegenheid willen geven om even te pauzeren. zodat ruimte kan worden gecreëerd voor reflecties. Deze in de paasnacht  gevormde constellatie stelt ons in staat, om hem, vanuit symbolisch oogpunt, op een drievoudige manier te interpreteren: je kunt het zien als een 'vliegerfiguur' (dat zou het zuivere astrologische gezichtspunt zijn), maar  kan ook worden gezien als religieus-kosmologisch-, of zelfs als rozenkruiser-motief. Je kunt dan stellen: onder het beschermende dak,  van  Maria, de moeder van Jesus Christus, gerepresenteerd door de Maan in het dierenriemteken Weegschaal, bevinden zich aan beide kanten de "dakranden", vertegenwoordigd door de Ascendant aan de linker kant (analogie: „Ik“- Bewusstzijn) in het dierenriemteken Boogschutter (= o.a. analogie met gerechtigheid, buitenland) en de Maanknoop aan de andere kant (= o.a. analogie  met verbindingen , gemeenschappen). De energie van Maria (Weegschaal-Maan = moederlijkheid, ziel en verplichting, in de zin van balans houden) stroomt als het ware via deze twee kosmologische punten in de wereld. Ze kijkt vanuit de openbare ruimte, vanuit de cosmos (Huis 10) op haar huis aarde, (Huis 4), alsof ze zeggen wil dat het beter is als wij, alle mensen op deze wereld, ons met elkaar verbinden, dat wij meer empathie voor elkaar ontwikkelen.  Zoals het  vandaag de dag toegaat, en wij ook getuige er van zijn hoe mensen  uit hun land moeten vluchten, dat er gevochten en gemoord wordt, de religies misbruikt en er oorlogen gevoerd worden, en hoe roekeloos wij eigenlijk met de natuur omgaan, zo zijn er nog meer zulke zinloze gewelddadigheden te noemen,  kann toch niet het doel van ons menselijk bestaan zijn? Onder dit beschermende dak is een kruis te zien, de symbolische voorstelling die, door de dood van Christus, rechtstreeks verbonden is met het ego van de mensen en daarmee de som van de krachten die vormgevend in het natuurrijk is, aantoond. Het kruis wordt gevormd door de Ascendant, de Maanknoop, de Zon en Mercurius en de maan.
De horizontale balk die de Ascendant met de Maanknoop verbindt, lijkt ons er op te attenderen dat wij, de mensheid, niets minder moeten doen dan met elkaar samenwerken, om onze sociale attitudes positiever te vormen en om contacten te leggen. De verticale balk geeft het kruis aanrakingspunten met de aarde en de cosmos. Aan de onderkant van deze balk vinden we Zon en Mercurius en naar boven, in richting cosmos vinden we weer de Maan. Deze verbindung is bedoeld om ons eraan te herinneren, dat wij een lichaam en de vervoeging over geest en verstand bezitten en vooral denkende wezens zijn.  Ja, ook dat wij wereldkennis en omzichtigheid (Zon / Mercurius) kunnen verwerfen, en bovendien, dat wij een gezond evenwicht tussen denken, voelen en willen kunnen bereiken. De Ascendant wil ons, via zijn gunstige aspect, ook daartoe stimuleren, om onder elkaar ideeën uit te wisselen en te (onder-)handelen, terwijl de Maanknoop aanvullende aanwijzing geeft, om dit alles te doen in de context van sociale actie en gemeenschapsopbouw. Gemeenschappelijkheid lijkt gevraagd! De moeder van de volkeren der aarde (Maan heeft ook de analogie met het volk), die in deze paasnacht met deze hemelse constellatie a.h.w. over de Aarde troont, wil ons op een speciale manier blijkbaar zeggen, dat, wat  er ook op Aarde gedaan wordt, dit het beste door de impuls vanuit ons hart te gaan denken  kan gebeuren!
Ter afsluiting will ik nog graag een kanttekening maken over een punt in de horoscoop die moeilijk te zien is, niets met de vliegerfiguur als zodanig te maken heeft, maar toch in een opmerkelijke positie staat. Dit is het verwijs naar de asteroïde "Cheiron", links van de Zon direct op de Medium-Coeli-as, aan de cusp van het 4e huis. Chiron representeerd ​​kosmologisch het heilsprincipe in zich. Zijn positie wijst op de urgentie, om stabiele emotionele banden en een fatsoenlijke houding ten opzichte van het gezin te op te bouwen, hier mundaan gezien, om de 'wereldbevolking' op te bouwen. Het helpt vaak, om terug te denken aan de taakvraag, wat wij als mens oorspronkelijk eigenlijk in deze wereld willen. Vooral als volwassen  mensen zijn wij in staat kwaliteiten in onszelf te ontwikkelen en die verder over te dragen aan anderen.  Hoewel dit niet altijd zonder pijnlijke zelfherkenning in het zielsleven zal gebeuren, kan het ons toch de gelegenheid geven juist van daar uit naar de ware emotionele natuur door te dringen, daardoor kan het als als een enorme bevrijding beleefd worden. De wereld wordt een veilige plek als wij zelf in staat zijn emotionele veiligheid en spiritueel inzicht verder kunnen geven. Deze BOODSCHAP vinden wij in de nachthemel van Pasen. In deze zin wens ik jullie allemaal een hopelijk globale vreedzame Pasen, ook voor de tijd daarna.

D-14532 Kleinmachnow / Palmsonntag 2018
Hendrik J.W. Woorts
Bestuurslid AZB (Anthroposophisches Zentrum in Berlin – 
Rudolf Steiner Haus/Berlin-Dahlem /voor:  astronomisch-mathematischer Sektion/Kosmologie.
Lid BVBA (Berufsvereinigung Biografiearbeit  auf Grundlage d. Anthroposophie e.V.).
Lid D.A.V. (Deutsche Astrologen Verband, Sectie Astromedizin)

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Das Schicksal Carl Ungers

DIE ANTHROPOSOPHIE UND DER 8. MAI